top of page

Omavaraisuus

Villa Varmossa suunnataan kohti omanlaista omavaraisuutta sallivassa ilimapiirissä. Jo se, että talo ja käyttövesi lämpiää puulla on tuonu meijät lähemmäksi luontoa. Puut saahaan lähimetsästä, samoten lautatarpeet kun sahurin kautta keikan pyöräyttää. Pihassa on myös oma kaivo ja ensimmäiset vuuet myö kävimmä juomaveden lähteestä parin kilometrin päästä. Se oli hienoa aikaa se!

Ruokapuolella Villasssa kasvatellaan kasviksia permakulttuurin hengessä. Eletään sellaisessa vanhassa kunnon vaihantatallouvessa ja jaetaan naapuriappuu. Kitkemisintoa ei ole muille jakkoo, joten olemme löytänneet meille sopivan viljelytavan kateviljelystä. Kaikkea uutta opitaan joka kesä, tulloo onnistumisia ja epäonnistumisia ja maailima ei siihen kaavu, jos joku viljelykokkeilu epäonnistuu. Olemme tulleet tähän elämmään oppimmaan!

Ruokaomavaraisuuesta sen verran, että kanaset munnii munia meille ja myö ruokimme heitä omalla kauralla sekä osittain kaupan rehulla (sallivuus). Maitoa ollaan saatu Poppis-lehmästä sekä Risotto ja Rosolli vuohista. Annamme elläinten itse vieroittaa jäläkikasvun. Maitoa olemme saaneet omiin tarpeisiin, niin että maitoa riittää kileille sekä vasikalle mutta myös meille ihmisille.

Tälleen kun maalla assuu niin todellisuuessa koko maailima on auki, kun omasta pihasta onnistuu poimia kaikenlaisia mahan täyttävvii aarteita. Kun rullailet alaspäin valotan puutarhan ja mehän antimmii omavaraisuushengessä.

Screenshot_20220111-171805_edited.jpg

Puutarhassa

Puutarhasta meillä löytyy vanhoo kansoo omenapuuta, kriikunoita, luumuja, puna-, musta- ja valkoherukoita ja karviissii. Lisäksi pihassa on kierrätysmateriaaleista valmistettu kasvihuone ja kasvulavoja. Kasvukautena puutarhassa viljellään perunaa, porkkanaa, kaaleja, sibaloita, valkosipulia, nauriita, lanttuja, kurpitsoita ja raparperia. Kasvihuoneesta löytyy kurkut, tommaatit, chilit ja paprikat. Lisäksi herneet ja pavut kuuluvat viljelyarsenaaliimme. Joka vuosi tullee myös jotakin uutukaisia. Ajatuksena on kuitennii, että kasvatettaan semmosia mitä myö syyään.

Mansikka on myös Villalla kokkeilussa ja kesällä 2022 saahaan myös vadelmat. Aivan ihanan jännittävvee! Tyrnimarjoja saamme perhepiiristä, vaihantatallous. Sitä jaksan kannattoo!

Mehässä

 

Mehästä saamme mustikat, puolukat, mehtävatut ja karpalot. Täytyy sannoo, jotta muutama vuosi sitten miulle valkeni, jotta marjoja saapi ostettuun kaupastakkiin. Sellaisessa marjapumpulissa olin elänä koko ikäni, että luulin marjoja saavan vain mehästä.

Mehästämme käymme myös kerkät sekä horsmaa ja nokkosta. Syksyisin on havaittavissa myös hyvin vakavoo sienikiimaa.

bottom of page